Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

τραχανάς à la crème


Αν έχω καιρό να δημοσιεύσω στο blog είναι επειδή έχω ξενιτευτεί και όπως καταλαβαίνετε ο ανεφοδιασμός με τραχανά είναι κομματάκι δύσκολος. Παρόλα αυτά η Ελλάδα (σχεδόν)ποτέ δε πεθαίνει! Έτσι έχω αρχίσει να πειραματίζομαι με νέα υλικά και ιδού τα πρώτα αποτελέσματά μου:

Συμπέρασμα 1ον. το ροκφόρ πηγαίνει θαυμάσια στο τραχανά. ΠΡΟΣΟΧΗ όλα τα μπλε τυριά δεν είναι ροκφόρ καθώς αυτό είναι ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης). Το ροκφόρ γίνεται από κατσικίσιο γάλα. Τα μπλε από γάλα αγελάδας έχει πιο ήπια γεύση. Βέβαια μη νομίζετε ότι μπαίνει μπόλικο όπως η φέτα καθότι είναι σχετικά πιο ακριβό αλλά και έχει αρκετά έντονη γεύση.

Συμπέρασμα 2ον. Οι ξένοι τρελαίνονται για τραχανά! Μήπως, λέω, είναι ώρα να αρχίσουμε να πλασάρουμε το τραχανά ως γκουρμεδιά και στα εστιατόρια της Ευρώπης?

Συμπέρασμα 3ο. Τα saucissons d' Auvergne είναι κα-τα-πλη-κτι-κα και πηγαίνουν πολύ με το τραχανά. Πρόκειται για αποξηραμένα λουκάνικα που τα αφήνουν να σιτέψουν. Δηλαδή πάνω-κάτω κάτι σαν σαλάμι αέρος α λα φραντσέζικα. Προτιμήστε τα πιο σκληρά= πιο ξεραμένα. Μια φίλη μου τα προτιμά και καπνιστά με ξύλο κέδρου.

Συμπέρασμα 4ον. Κρασί Μπορντό. Απλά κλασική αξία. Συνοδεύει θαυμάσια την αγαπημένη σας σούπα. Σερβίρεται, όπως όλα τα κόκκινα, άριστα στους 16-18 βαθμούς.

Η έρευνα συνεχίζεται....

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

τραχανολογώντας στο καλαμωτό



Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε την ημέρα μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ως φόρο λοιπόν τιμής στα αδικοχαμένα θύματα θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το ποστ στον Πόντο. Όχι τον Πόντο που αφήσανε, αλλά τον Πόντο που φτιάξανε οι πρόσφυγες στη γη της Μακεδονίας.

Έτσι λοιπόν, παρά τη βαρβαρότητα και τις κακουχίες που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι καταφέρνουν μέχρι σήμερα να διασώζουν το πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Και στο χωριο Καλαμωτό ξερουν καλά πως να κρατούν τις παραδόσεις. Μια επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Καλαμωτού θα πείσει και εσάς. Ο συνεταιρισμός είναι μια αληθινή «Κυψέλη» διατήρησης των παραδοσιακών γεύσεων της «πατρίδας», του Πόντου δηλαδή αλλά και της Μακεδονίας. Οι γυναίκες που δουλεύουν σε αυτόν θα σας υποδεχτούν με ένα χαμόγελο και μια ζεστασιά που μόνο στα χωριά της Ελλάδας μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμη.

Στο συνεταιρισμό θα βρείτε όλα τα καλούδια: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, φύλλα για περέκ (ποντιακή πίτα), χυλοπίτες, κους-κους και φυσικά τραχανά. Μάλιστα είναι από τα λίγα μέρη όπου θα βρείτε όλους σχεδόν τους πιθανούς συνδυασμούς του τραχανά: ξινό ή γλυκό, με αλεύρι ή σταρένιο. Ο παράδεισος του τραχανοφάγου!

Όλα τα προϊόντα είναι παραγωγή των γυναικών του χωριού. Ο χώρος παρασκευής βρίσκεται πίσω ακριβώς από το πωλητήριο όπου καταφέραμε να διεισδύσουμε και να πάρουμε αποκλειστικές φωτογραφίες ειδικά για εσάς!

Ο χώρος είναι απόλυτα καθαρός και τακτοποιημένος διαβεβαιώνοντάς μας για την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρονται.

Η μηχανή του ζυμώματος



Αφού ζυμωθεί, ο τραχανάς περνάει από αυτά τα κόσκινα για να πάρει την κοκκώδη του μορφή



Έπειτα ακολουθεί το περίφημο άπλωμα του τραχανά σε μεγάλες ξύλινες τάβλες όπου αφήνεται να στεγνώσει (η συσκευή από κάτω είναι φούρνος)






Τέλος ο τραχανάς συσκευάζεται σε σακουλάκια και είναι έτοιμος για διάθεση!




Μερικές ακόμη φωτογραφίες από το συνεταιρισμό





Λίγα λόγια για το Καλαμωτό: στο Καλαμωτό Ζαγκλιβερίου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο μετά το 22. Βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης και διοικητικά ανήκει στο δήμο Καλινδοίων. Αν περάσετε από εκεί μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το μουσείο παλαιοντολογίας που βρίσκεται πίσω από τη πλατεία του χωριού και όπου εκτίθενται οστά από προϊστορικά ζώα. Επίσης σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Καλινδοίων.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Τραχανόπιτα ορεινής Ναυπακτίας

Υλικά:
2-3 κουπες τραχανα γλυκο
4-5 μετριες πατατες βρασμενες χωρις το φλουδι και λιωμενες με πηρουνι
2 κουπες τυρι φετα
γαλα κατσικισιο (ή αγελαδινο) οσο παει για να εχουμε εναν οχι πηκτο χυλο
2-3 αυγα
1 κουπα λαδι
αλατι (κατα βουληση εξαρτωμενο απ το τυρι)


Εκτέλεση:
Σε λεκανη ανακατευω ολα τα υλικα και αφου λαδωσω καλα ενα ταψι, αδειαζω μεσα το χυλο.

Περιπου σε 45΄στους 230 βαθμους ειναι ετοιμη (οταν ροδισει καλα η επιφανεια της).

Επειδη στην περιοχη που ανεφερα οτι κατα παραδοση, φτιαχνεται, κανει αρκετο κρυο, συνηθιζουν στην επιφανεια της πιτας να αραδιαζουν λουκανικα μολις αρχισει να πηζει ο χυλος.





πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/traxanopita-oreinis-naypaktias.html

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Τραχανάς σούπα από την Ηπειρο

Υλικά:(για 6-8 άτομα)
1 ½ νεροπότηρο τραχανάς γλυκός
½ λίτρο γάλα
2 ½ ποτήρια νερό
½ κιλό τυρί φέτα
2-4 κουτ σούπας βούτυρο
αλάτι
5 φέτες ψωμί κομμένες σε κύβους
4 κουταλιές σούπας βούτυρο για το τηγάνισμα του ψωμιού

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το γάλα, το νερό και το βούτυρο. Αφήνετε να πάρει βράση. Ρίχνετε μέσα τον τραχανά, ανακατεύετε καλά, αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε μέχρι να γίνει μια πηκτή σούπα.

Όσο βράζει κόψτε το ψωμί σε μικρούς κύβους, βάλτε σε ένα τηγάνι 4 κουταλιές βούτυρο και τηγανίστε τα ψωμάκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα να περιμένουν.

Μόλις η σούπα πήξει καλά ρίξτε μέσα τη φέτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια. Ανακατεύετε , σερβίρετε στα πιάτα και ρίξτε από πάνω τα τηγανισμένα ψωμάκια.


πηγή:http://eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=7&syntagi_id=52

Γλυκός τραχανάς με κρόκο Κοζάνης

Υλικά:(για 2 μερίδες)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζ. τσαγιού τραχανά γλυκό (σταρένιο)
2 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3 ποτήρια περίπου νερό
αλάτι, πιπέρι
μερικές κλωστές κρόκο Κοζάνης ή 1/2 φακελάκι σκόνη
Γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:
Σωτάρουμε σε λαδάκι το κρεμμύδι να γυαλίσει αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε και τον τραχανά και τον γυρνάμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ, και έπειτα προσθέτουμε 4-5 φλυζτάνια του τσαγιού νερό. Αλάτοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε περίπου 15 λεπτά, ώσπου να γίνει ο τραχανάς.

Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο του πιάτου, και τις κλωστές ή τη σκόνη του κρόκου από πάνω.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Τραχανάς Κυπαρισσίας με γαλοτύρι Παραμυθιάς

Υλικά:
200 γρ. τραχανά
100 γρ. λαδοτύρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ζωμός κότας
1 μεγάλη ώριμη φρέσκια ντομάτα
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τον τραχανά με το κρεμμυδάκι και σβήνουμε με το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να ψηθεί μέχρι να γίνει σαν σπυρωτό ριζότο. Προς το τέλος, προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το δυόσμο και το γαλοτύρι

Μελιτζάνες με τραχανά

Υλικά: (για 6 μερίδες)
1 κιλο μακριές, λεπτές μελιτζάνες, πλθμένες
120 ml (1/2 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
2 μεγάλλα κρεμμύδια, κομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
2 ντομάτες τριμμένες ή 1 κουταλάκι τσαγιού πελτέ ντομάτας
1/2 φλιτζάνι κομμένο μαιντανό
2 φύλλα δάφνης
360 ml (1 1/2 φλιτζάνι) ή περισσότερο ζωμό κοτόπουλου ή νερό
250 gr (1 1/2 φλιτζάνι)τραχανά
τριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα κοτσάνια καικόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες, περίπου 2-3 εκατοστά. Τις μουλίαζουμε για 30- 60 λεπτά σε ένα μεγάλο μπόλ με αλατισμένο νερό για να φύγει η πικράδα τους. Τις πιέζουμε με τα χέρια μας για να φύγει το περιττό νερό.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ώσπου να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, ανακατεύοντας καλά για να πάρουν χρώμα και από τις δυό πλευρές. Ρίχνουμε μέσα την ντομάτα ή τον αραιωμένο πελτέ, τον μαιντανό και την δάφνη. Σκεπάζουμε το τηγάνι για να βγεί το υγρό από τις ντομάτες-για 5 λεπτά-, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε. Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή αρχίσουν οι μελιτζάνες να κολλάνε, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό.

Μόλις οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες, ρίχνουμε μέσα τον τραχανά, ένα φλιτζάνι νερό ή ζωμό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να αποροφηθεί το υγρό και να βράσει ο τραχανάς. Ελέγχουμε πότε-πότε για να μην κολλήσει το φαγητό και προσθέτουμε ζωμό εάν χρειαστεί. Καρυκευουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.