Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Τραχανόπιτα ορεινής Ναυπακτίας

Υλικά:
2-3 κουπες τραχανα γλυκο
4-5 μετριες πατατες βρασμενες χωρις το φλουδι και λιωμενες με πηρουνι
2 κουπες τυρι φετα
γαλα κατσικισιο (ή αγελαδινο) οσο παει για να εχουμε εναν οχι πηκτο χυλο
2-3 αυγα
1 κουπα λαδι
αλατι (κατα βουληση εξαρτωμενο απ το τυρι)


Εκτέλεση:
Σε λεκανη ανακατευω ολα τα υλικα και αφου λαδωσω καλα ενα ταψι, αδειαζω μεσα το χυλο.

Περιπου σε 45΄στους 230 βαθμους ειναι ετοιμη (οταν ροδισει καλα η επιφανεια της).

Επειδη στην περιοχη που ανεφερα οτι κατα παραδοση, φτιαχνεται, κανει αρκετο κρυο, συνηθιζουν στην επιφανεια της πιτας να αραδιαζουν λουκανικα μολις αρχισει να πηζει ο χυλος.





πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/traxanopita-oreinis-naypaktias.html

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Τραχανάς σούπα από την Ηπειρο

Υλικά:(για 6-8 άτομα)
1 ½ νεροπότηρο τραχανάς γλυκός
½ λίτρο γάλα
2 ½ ποτήρια νερό
½ κιλό τυρί φέτα
2-4 κουτ σούπας βούτυρο
αλάτι
5 φέτες ψωμί κομμένες σε κύβους
4 κουταλιές σούπας βούτυρο για το τηγάνισμα του ψωμιού

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το γάλα, το νερό και το βούτυρο. Αφήνετε να πάρει βράση. Ρίχνετε μέσα τον τραχανά, ανακατεύετε καλά, αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε μέχρι να γίνει μια πηκτή σούπα.

Όσο βράζει κόψτε το ψωμί σε μικρούς κύβους, βάλτε σε ένα τηγάνι 4 κουταλιές βούτυρο και τηγανίστε τα ψωμάκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα να περιμένουν.

Μόλις η σούπα πήξει καλά ρίξτε μέσα τη φέτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια. Ανακατεύετε , σερβίρετε στα πιάτα και ρίξτε από πάνω τα τηγανισμένα ψωμάκια.


πηγή:http://eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=7&syntagi_id=52

Γλυκός τραχανάς με κρόκο Κοζάνης

Υλικά:(για 2 μερίδες)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζ. τσαγιού τραχανά γλυκό (σταρένιο)
2 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3 ποτήρια περίπου νερό
αλάτι, πιπέρι
μερικές κλωστές κρόκο Κοζάνης ή 1/2 φακελάκι σκόνη
Γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:
Σωτάρουμε σε λαδάκι το κρεμμύδι να γυαλίσει αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε και τον τραχανά και τον γυρνάμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ, και έπειτα προσθέτουμε 4-5 φλυζτάνια του τσαγιού νερό. Αλάτοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε περίπου 15 λεπτά, ώσπου να γίνει ο τραχανάς.

Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο του πιάτου, και τις κλωστές ή τη σκόνη του κρόκου από πάνω.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Τραχανάς Κυπαρισσίας με γαλοτύρι Παραμυθιάς

Υλικά:
200 γρ. τραχανά
100 γρ. λαδοτύρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ζωμός κότας
1 μεγάλη ώριμη φρέσκια ντομάτα
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τον τραχανά με το κρεμμυδάκι και σβήνουμε με το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να ψηθεί μέχρι να γίνει σαν σπυρωτό ριζότο. Προς το τέλος, προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το δυόσμο και το γαλοτύρι

Μελιτζάνες με τραχανά

Υλικά: (για 6 μερίδες)
1 κιλο μακριές, λεπτές μελιτζάνες, πλθμένες
120 ml (1/2 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
2 μεγάλλα κρεμμύδια, κομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
2 ντομάτες τριμμένες ή 1 κουταλάκι τσαγιού πελτέ ντομάτας
1/2 φλιτζάνι κομμένο μαιντανό
2 φύλλα δάφνης
360 ml (1 1/2 φλιτζάνι) ή περισσότερο ζωμό κοτόπουλου ή νερό
250 gr (1 1/2 φλιτζάνι)τραχανά
τριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα κοτσάνια καικόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες, περίπου 2-3 εκατοστά. Τις μουλίαζουμε για 30- 60 λεπτά σε ένα μεγάλο μπόλ με αλατισμένο νερό για να φύγει η πικράδα τους. Τις πιέζουμε με τα χέρια μας για να φύγει το περιττό νερό.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ώσπου να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, ανακατεύοντας καλά για να πάρουν χρώμα και από τις δυό πλευρές. Ρίχνουμε μέσα την ντομάτα ή τον αραιωμένο πελτέ, τον μαιντανό και την δάφνη. Σκεπάζουμε το τηγάνι για να βγεί το υγρό από τις ντομάτες-για 5 λεπτά-, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε. Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή αρχίσουν οι μελιτζάνες να κολλάνε, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό.

Μόλις οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες, ρίχνουμε μέσα τον τραχανά, ένα φλιτζάνι νερό ή ζωμό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να αποροφηθεί το υγρό και να βράσει ο τραχανάς. Ελέγχουμε πότε-πότε για να μην κολλήσει το φαγητό και προσθέτουμε ζωμό εάν χρειαστεί. Καρυκευουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Τραχανάς με καρδιά μοσχαριού

Θα πρέπει να την παραγγείλουμε (από έμπιστο κρεοπώλη, εννοείται) και να την πάρουμε ολόκληρη - ζυγίζει 2-3 κιλά ή και παραπάνω.
Θα πρέπει επίσης να του ζητήσουμε να τη καθαρίσει από φλέβες, μεμβράνες κλπ.
Μετά, στο σπίτι, τη κόβουμε σε μικρά κομμάτια (2-3 εκατοστά κύβοι) και καθαρίζουμε ότι ξέφυγε από τον κρεοπώλη.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό ανάλογα με το πόσα πιάτα σούπας θέλουμε (ένα ποτήρι νερό θα "βγάλει" ένα πιάτο περίπου).
Υπολογίζουμε 30 με 40 γραμμάρια τραχανά για κάθε ποτήρι νερού. Για κάθε πιάτο μετράμε 5-10 κομμάτια καρδιάς.

Αφήνουμε τη καρδιά να σιγοβράσει μερικές ώρες (ένα 4ωρο καλά είναι) και ρίχνουμε στη κατσαρόλα τον τραχανά.
Βράζουμε για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας που και που και η σούπα είναι έτοιμη.

Στο σπίτι μας προτιμάμε το κόκκινο καπνιστό πιπέρι Λουτρακίου Αριδαίας για τη σούπα, αλλά και το μαυροπίπερο καλό είναι για άρτυμα.


πηγή: http://deipnosofismata.blogspot.com/2007_01_01_archive.html

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Τραχανάς με σαφράν και βασιλομανίταρα Γρεβενών

Υλικά (για 4 άτομα)
500γρ. τραχανάς Γρεβενών με σαφράν (ή τραχανάς σκέτος και προσθέτετε σαφράν)
30γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα Γρεβενών
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
λίγο ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο βούτυρο
λίγο κονιάκ
Αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό που ίσα-ίσα να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για μισή ώρα περίπου. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά και τα σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προσθέτουμε μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο αλάτι. Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό κοτόπουλου με λίγο αλάτι. Προσθέτουμε τον τραχανά. Προς το τέλος και προτού πήξει το μείγμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σερβίρουμε.

πηγή: http://www.in.gr/Reviews/article.asp?lngReviewID=381&lngChapterID=430&lngItemID=34295